Okategoriserade

Att tänka på vid ett samboavtal

Sponsrat inlägg i samarbete med Enklaavtal.se

Att skriva ett samboavtal när ni flyttar ihop ger er bägge en trygghet

När man träffar någon som man klickar med är underbart. Och efter ett tag kanske ni pratar om att flytta ihop. Varför ha två stycken bostäder när ni ändå tillbringar er tid tillsammans.

Nått som många då inte tänker på är att det kan vara viktigt att skriva ett samboavtal. För er bådas skull om något skulle hända framåt.

samboavtal

Samboavtal

Att skriva ett samboavtal ska inte vara komplicerat och enklaavtal.se kan ge er råd och tips på vad ni ska tänka på.

Detta avtal gäller för er som bor tillsamman och inte är gifta. Det är inte ett avtal mellan vänner utan för er som bor tillsammans som ett kärlekspar och kanske har planer framåt att gifta er.

Sambolagen säger att skulle ni gå skilda vägar att allt ska delas lika. Men skriver ni ett avtal tillsammans kan det i avtalet stå hur och vad som ägs av vem.

Vad ni skriver i avtalet bestämmer ni själva, men tex en bostad som köpts av en utav er är en sån sak som många skriver in. Eller du har kanske något som är mycket värdefullt just för dig som du har fått från någon släkting.

Det är ert gemensamma bohag som ni skaffat gemensamt eller som nån utav er köpt men som ni bägge använder som räknas. Bostad, möbler och era saker i hemmet.

Så när det gäller dina egna kläder och smycken som du använder då är det dina egna privata saker. Dom gäller inte i avtalet. Finns det också saker som du köpt eller fått innan ni blev tillsammans går dom inte heller under detta avtal.

Mall

Hur skriver man ett avtal och vad det ska innehålla kan enklaavtal.se hjälpa er med. På deras sida finns det en länk till just en mall som ni kan använda.

Mallen är gjord av en jurist med rätt kompetens och instruktioner hur och vad som ska finnas på avtalet finns på sidan.

Ert avtal ska vara skriftligt och underskrivet av er bägge. Ni ska också ha ett varsit exemplar av avtalet ifall ni blir ovänner eller att något händer.